ana sayfa makaleler dosyalar sistem iletişim
 

TÜRKİYEDE ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ SÜRECİ


Türkiye’de Üniversiteye Geçiş Süreci

Türkiye’de üniversite eğitimine geçiş süreci YGS ve LYS adı verilen sınavlara katılım veya meslek liseli adaylar için mesleki sınavsız geçiş uygulamasına başvuru ile mümkündür. Türkiye’deki hiçbir Devlet ve Vakıf Üniversitesi kendi isteğine göre öğrenci kabul etmez. Bu eğitim kurumları öğrencilerini ÖSYS’ye başvuran adaylardan seçmek zorundadırlar. Bu seçim işlemi de merkezi sınav uygulaması ile yapılmaktadır.

Türkiye’de üniversiteye geçiş için merkezi sınav yapma yetkisi ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) adı verilen merkeze aittir. ÖSYM üniversiteye geçmek isteyen adayları tespit eder, bilgilerini derler, müfredata ve test tekniğine uygun olarak sınavı hazırlar, bu sınavı güvenli bir şekilde uygular ve sonuçları objektif olarak değerlendirerek belli bir başarıyı yakalayan adayları üniversitelerin almayı düşündüğü öğrenci sayısına ve adayların yaptığı tercihlere uygun olarak yerleştirmeye çalışır. ÖSYM veri toplama ve değerlendirme işlemlerinin tamamını bilgisayar ortamında gerçekleştirir.

Sınava Başvuru Ne Zaman ve Nasıl Olacak?

YGS’ye başvurular ocak veya şubat ayı içerisinde, LYS başvuruları ise Nisan-Mayıs aylarında yapılır. Başvurular internet ve bilgisayar ortamında gerçekleştirilir. İlk kez başvuru yapacak adaylar bir başvuru merkezinden, daha önceden başvuruda bulunan ve önceki başvurusundan uzun zaman geçmeyen, ayrıca bilgilerinde bir değişim olmayan adaylar bireysel olarak internetten başvurularını gerçekleştirebilirler.

Sınava Bir Aday Kaç Kez Girebilir, Başvuru İçin Yaş Kısıtlaması Var mıdır?

ÖSYS’ye başvuruda yaş ve başvuru sayısı kısıtlaması yoktur. Yaşınız ne olursa olsun ÖSYS’ye başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca sınava daha önceden kaç kez girdiyseniz girin yeniden sınava başvurarak üniversiteye yerleşmek isteyebilirsiniz.

Sınava Başvuruda Olmazsa Olmazlar Nelerdir?

• Öncelikle Türk vatandaşı veya KKTC vatandaşı olmalısınız.
• Yabancı uyrukluysanız YGS ve LYS’ye başvuruda bulunsanız bile Türk Üniversitelerine bu sınavlarla yerleşme hakkınız yoktur. Üniversiteler tarafından yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarına katılmanız gerekir
• Çifte uyrukluysanız ve uyruğunuzdan biri Türk ise üniversiteye yerleşmek için ÖSYS’ye katılmak zorundasınız. Uyruğundan biri Türk olan çifte uyrukluların Yabancı Öğrenci statüsünden faydalanmaları mümkün değildir.
• Liseyi bitirecek düzeyde yani sınava girdiğiniz yıl mezun olabilecek durumdaysanız,
• Liseyi bitirmiş ve üniversiteye daha önce yerleşemediyseniz,
• Şu an üniversitede okuyorsanız,
• Bir üniversiteden mezun olduysanız,
• Suç sayılmayacak bir mazeretiniz nedeniyle daha önceden üniversite ile ilişiğiniz kesildiyse ÖSYS’ye başvuruda bulunabilirsiniz.

Başvuru Sonrasında Süreç Nasıl İşler?

YGS’ye başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra başvuruda bulunan adayların verileri bilgisayar ortamına aktarılmış olacaktır. YGS’de 180 barajını herhangi bir puan türünde geçen adaylar istedikleri taktirde Nisan-Mayıs aylarında yapılacak LYS başvurularını gerçekleştirebilirler.

Sınav yerleri ne zaman belirlenir?

YGS’ye girecekleri sınav bölgesini sınav başvurusu esnasında belirtmek zorundadırlar. YGS’ye başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen adayların isteklerine uygun sınav salonlarının belirlenme işlemi Mart ayının ilk haftaları itibariyle “Sınav Giriş ve Kimlik Belgesi” adlı belge düzenlenecek ve internette yayınlanacaktır. Bu belgede hem kişisel bilgileriniz, hem de sınav yerinize ait bilgileri bulacaksınız. Bu belgenin çıktısını alıp yanında bulundurmadan bir adayın sınava katılması mümkün değildir.

Bilgilerimiz değişirse, gönderilen evraklar elimize ulaşmazsa veya ÖSYM ile yazışmamız gerekirse ne yapmalıyız?

ÖSYM, başvurudan sınav zamanına kadar her türlü bilgi talebine ve yazışmaya açık bir kurumdur. Değişen veya düzeltmek istediğiniz bilgiler zamanlı olarak değiştirebilirsiniz. Bu tür bilgi değişikliklerinde uygulanacak prosedür ÖSYM’nin digital kılavuzlarında yer alır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken birkaç hususu şöyle sıralayabiliriz;
•İstenen bazı belgeleri ÖSYM’nin yeniden tanzim edip size ulaştırması için bankaya ücret yatırmanız gerekebilir
•Bazı değişiklikler zamana bağlıdır. Eğer belirlenen zaman geçmişse bu değişimler yapılamaz. (Sınav giriş belgeleri düzenlendikten sonra sınav yeri değişikliği talep edememeniz gibi)
•Dilekçeler doğru bir şekilde doldurulmalı ve sizden dilekçe ile birlikte başka bir belge isteniyorsa bunun da ya asıl belge ya da noter onaylı belge olmasına dikkat etmelisiniz.

ÖSYM tercih etmediğim sınav merkezinde sınava gireceğimi beyan eden bir belge düzenlemişse ne yapmalıyım?

ÖSYM genelde siz adayların sınav yeri tercihlerini dikkate alarak sınav salonlarını belirler. Ancak öğrenci sayısı sınavda kullanılacak okul kontenjanından fazla olan bölgelerdeki bazı adayları tercih edilen bölgenin yakınındaki diğer bölgelere atayabilir. Sınav yerleri belirlendikten sonra herhangi bir değişim yapılamaz. Bu nedenle yapmanız gereken, sınav yerinizi önceden görmek, sınav günü rahat bir şekilde ulaşabilmeniz için gerekli planlamayı yapmaktır.

 

SİSTEMİN ANA BAŞLIKLARI

Üniversiteye Geçiş Süreci
Sınav Sistemi
Hesaplanacak Puanlar
LYS Puanları - MF
LYS Puanları - TM-TS-DİL
İstatistikler
Tercihte Bilinecekler
Kılavuz İncelemesi
Öğrenci Seçme Değişkenleri
Meslek Seçme Değişkenleri
Anne Baba Rolleri
 

Site içeriği izinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.