ana sayfa makaleler dosyalar sistem iletişim
 

YGS’DE HANGİ TÜR PUANLAR HESAPLANACAKTIR?


YGS’DE HANGİ TÜR PUANLAR HESAPLANACAKTIR?

YGS-1 VE YGS-2 PUAN TÜRLERİ

Sayısal ağırlıklı YGS puan türleridir.  YGS-1 ve YGS-2 Puanlarının hesaplanmasında bütün testler kullanılır, ancak YGS-1 için en etkili test Matematik, YGS-2 için ise en etkili test Fen Bilimleridir.

     

 YGS-2 VE YGS-3 PUAN TÜRLERİ

Sözel ağırlıklı YGS puan türleridir.  YGS-3 ve YGS-4 Puanlarının hesaplanmasında bütün testler kullanılır, ancak YGS-3 için en etkili test Türkçe, YGS-4 için ise en etkili test Sosyal Bilimlerdir.

    

YGS-5 VE YGS-6 PUAN TÜRLERİ

Eşit ağırlıklı YGS puan türleridir.  YGS-5 ve YGS-6 Puanlarının hesaplanmasında bütün testler kullanılır, ancak YGS-5 için en etkili test Türkçe, YGS-6 için ise en etkili test Matematiktir.

    

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS)

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ; adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen, örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen ve test tekniğine dayalı, çok oturumlu sınavlardır.

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARINA KİMLER KATILABİLİR?

Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS’ye) YGS’de ÖSYM'ce belirlenen 180 barajını geçip LYS performansıyla öğrenci alan lisans programlarına yerleşmek isteyen her aday katılabilecektir. Adaylar tek LYS'ye katılabilecekleri gibi 5 oturumun tamamına da katılabilirler.Adayın hangi LYS'lere katılması gerektiğini belirleyen en temel kriter hangi programları tercih etmek istediği ve bu programların puan türleridir.

MF puanlarıyla öğrenci alan programları tercih edecek adaylar LYS-1 ve LYS-2'ye, TM puanlarıyla öğrenci alan programları tercih edecek adaylar LYS-1 ve LYS-3'e TS puanlarıyla öğrenci alan programları tercih edecek adaylar LYS-3 ve LYS-4'e, Dil puanlarıyla öğrenci alan programları tercih edecek adaylar ise sadece LYS-5'e katılacaklardır.

ADAYLAR HANGİ LYS’DE HANGİ DERSLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRACAK?

Matematik - Geometri Sınavı (LYS-1)

Bu sınav, Matematik ve Geometri derslerindeki performansı ölçmeye yöneliktir. Liselerin Fen Bilimleri ve Türkçe - Matematik alanlarında 10. 11. ve 12. sınıflarda alan seçmeli dersi olarak okutulan Matematik ve 10. 11. ve 12. sınıflarda okutulan Geometri ile 12. sınıfta okutulan Analitik Geometri dersi müfredatlarını kapsayan sorulardan oluşan bir sınavdır. MF ve TM puanlarını tercihlerde kullanacak adayların cevaplandırmaları gereken önemli bir testtir.

Matematik Testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek, Geometri Testinde ise 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecektir.

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2)

Liselerin 10. 11. ve 12. sınıflarında alan seçmeli ders olarak okutulan Fizik, Kimya ve Biyoloji müfredatlarına ait sorulardan oluşan bir sınavdır. Kısaca LYS-2, Fen Bilimleri ana başlığında Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerindeki performansı ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sadece MF tercihi yapacak adayların girmesi gereken bir sınavdır.  90 Sorudan oluşmaktadır ve adayların 135 dakikada bu soruları cevaplandırması istenmektedir. Testlerde 30’ar soru soruacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir.

Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3)

Bu sınav Liselerin 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında alan seçmeli ders olarak okutulan Türk Dili ve Edebiyatı dersi ile 10. Sınıflarda okutulan Coğrafya dersi konularına ait sorulardan oluşan bir sınavdır. Kısaca LYS-3, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya derslerindeki performansı ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. TM ve TS puanlarını tercihlerde kullanacak adayların cevaplandırmaları gereken önemli bir testtir. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecektir.

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)

Bu sınav ders yoğunluğu en yüksek sınavdır. Liselerde görülen Tarih, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık ve Din Kültürü derslerinden sorular yöneltilecektir. Kısaca LYS-4, Sosyal Bilimler ana başlığında Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık ve Din Kültürü derslerindeki performansı ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-2 Testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecektir.

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)

Liselerin tüm sınıflarında okutulan Yabancı Dil Dersine ait sorulardan oluşan bir sınavdır. Bu sınav 3 ayrı dile (Almanca, Fransızca, İngilizce) uygun olarak hazırlanacak ama adaylar lisedeki öğrenim gördükleri dile uygun olarak bu dillerden sadece birini cevaplandıracaklardır.  Dillerdeki soru sayısı ve soruların zorluk kolaylık derecesi birbirine eşittir. Sınavda adaylara her bir dilden 80’er soru yöneltilecek ve adayların 120 dakikada bu 80 soruyu cevaplandırmaları istenecektir.

LYS’lerin her birinde tek optik cevap formu kullanılacak ancak testler adaylara ayrı kitapçıklarda verilecektir.

SINAV ADI

SINAV TESTLERİ

SORU SAYISI

CEVAPLAMA SÜRESİ

LYS-1

Matematik

50

75 Dk.

Geometri

30

60 Dk.

LYS-2

Fizik

30

45 Dk.

Kimya

30

45 Dk.

Biyoloji

30

45 Dk.

LYS-3

Edebiyat

56

85 Dk.

Coğrafya-1

24

35 Dk.

LYS-4

Tarih

44

65 Dk.

Coğrafya-2

14

20 Dk.

Felsefe+Din Kült.

32

50 Dk.

LYS-5

Almanca

80

120 Dk.

Fransızca

80

120 Dk.

İngilizce

80

120 Dk.

 

SİSTEMİN ANA BAŞLIKLARI

Üniversiteye Geçiş Süreci
Sınav Sistemi
Hesaplanacak Puanlar
LYS Puanları - MF
LYS Puanları - TM-TS-DİL
İstatistikler
Tercihte Bilinecekler
Kılavuz İncelemesi
Öğrenci Seçme Değişkenleri
Meslek Seçme Değişkenleri
Anne Baba Rolleri
 

Site içeriği izinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.